Ugrás a tartalomra

Ötvenedik születésnap

2023. október 25. szerda
Jubileumot ünnepeltek a Leányka utca 32. szám alatt élő budafokiak
Ötvenedik születésnap

Egy tízemeletes toronyház lakói ünnepeltek a Vasmacska Terasz szépen megterített asztalainál szeptember 24-én. A ház 50. születésnapján gyűltek össze a lakók a Duna-parti étteremben, ahogy azt megtették a 40. és a 45. évforduló alkalmából is. A Leányka utca 32. szám alatt élő budafokiak a Pest-Buda Lakásfenntartó Szövetkezet elnökének beszéde, Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester köszöntője és a közösen elfogyasztott, finom ebéd után kellemes hangulatban idézték fel a házhoz kötődő élményeiket, emlékeiket.

A rendezvényen, melyen Daróczi Károly képviselő is részt vett, a megjelent hatvan ember között voltak fiatalok és középkorúak, gyerekek és idősek egyaránt.

A Pest-Buda Lakásfenntartó Szövetkezet elnökétől, Csókási Páltól megtudtuk, hogy az ötven éve elkészült épület hatvanöt lakásából tizenhatban még mindig ugyanazok a családok laknak, akik a kezdetekkor beköltöztek új otthonaikba, sőt, akiket innen másfelé sodort az élet, visszavágynak napos, szép kilátással rendelkező, és ma már belülről jól szigetelt lakásaikba. Lakóközösségük az elejétől fogva, azaz öt évtizede szövetkezetként funkcionál, amelyet háromtagú igazgatóság és háromtagú felügyelőbizottság működtet a lakók véleményének figyelembevételével.

Például amikor arról kellett dönteniük, hogy a ház külső szigetelését oldják meg és a festést végeztessék el, vagy ablakokat cseréljenek, egyhangúan az ablakcsere mellett álltak ki, amely jó választásnak bizonyult, hiszen a lakások belső hőmérséklete egyenletesen 25 és 32 fok közötti, és a hangszigetelés is megoldódott ennek következtében. Közös döntésük az is, hogy az épület külsejére akkor költenek majd pénzt, amikor állami támogatást is kapnak ehhez.

– A belső felújításokat elvégeztük, fokozatosan rendbe tettük a házat az elektromos hálózattól kezdve a tetőig, a lifttől a pincéig mindent – mesélte a közösséget irányító elnök, aki szerint ehhez kell a vezetőség által megteremtett jó légkör, de az is alapvető, hogy a vezetést házon belül végzik, és a tulajdonosok a saját házukkal gazdálkodnak.

Az első beköltözők egyike, Seregi Károly elérzékenyülten mesélte, hogy amikor a nyolcadik kerületből ideköltözött két kisgyermekkel, tizedik emeleti lakásából kinézve csodálatos panoráma tárult elé. Nem tudtak betelni a sok napsütéssel, a szép kilátással. Mint mondta, az ellátás, a környezet és a közösség is tökéletes számukra. Hozzátette, hogy minden lakótársával jó a kapcsolata, és ezért mindent meg is tesz nekik, mert ez így természetes.

Daróczi Károly nagyon meglepődött, hogy vannak még ilyen közösségek. – Jól éreztem magam ezen a különleges eseményen, kellemes emberek gyűltek össze. A ház életét kezében tartó és irányító elnök nagyon rátermett, hiszen ezen a napon is bebizonyosodott, hogy működőképessé teszi a lakóközösséget – mondta a rendezvény után a képviselő, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

A ház lakói között többnyire egyetértés van, és a 45. évfordulótól kezdve már minden évben találkoznak egy ehhez hasonló baráti összejövetelen, ahol tovább épül a közösség, hiszen a szövetkezet vezetője, Csókási Pál adventista lelkész.

Tamás Angéla